Personopplysninger

Elevtekst 7

Skrevet av Anina, Kenya 

Årene går, men hårene består!

Det er et fantastisk skue dette mangfoldet av kreative frisyrer afrikanerne kan by på. Et mylder av fletter, på rett og på vrangt og på kryss og på tvers. Noen henger opp, og noen henger ned. Noen lyse, noen røde, noen kunstverk laget med flid og perfeksjonisme, mens andre kunstverk er laget i en fei, om man kan kalle det kunst. 

Kunst kan jo være så mangt, har jeg lært. Ingen har lov å si at noe er mer kunst enn annen kunst. Man burde kanskje da holde seg for god til å kommentere hårkunst, men jeg klarer ikke å la være. Jeg kan ikke bare sitte og se at folk bruker timevis i flettestolen, tusenvis av shilling på “kunst”ig hår og tonnevis med honning og andre mer eller mindre helsefarlige hårprodukt.

Det er veldig vanlig i Kenya å forlenge håret sitt. Hair extensions, som det så fint heter på utenlandsk, er når man kjøper hår som ikke er ekte på butikken og får noen til å elegant flette inn i orginalhåret sitt. Plutselig har man fått langt hår. Jeg husker en fire-årig jente med liten hårvekst som ønsket seg fletter til jul. Hun skulle bodd i Afrika. Jeg syns det er juks og unødvendig bruk av penger, men det må være en god grunn for at kenyanerne gjør dette? Kanskje øker statusen i takt med høyden eller lengden på håret, eller kanskje er det rett og slett bare en flukt fra det daglige strevet og alle livets bekymringer. Kanskje gjør det godt å få sitte ned i en salong og få behandling, kjenne seg ivaretatt og få tankene ut på en liten flytur. 

En annen gruppe som rømmer fra dagliglivet, er rastagjengen. Jeg tror nemlig at det trengs litt “drugs” innabords og litt “cool attitude” for å få denne “deadly look-en” som denne gjengen trakter etter. Et lass med honning og så er det gjort. Vedder på at de varer resten av livet, kanskje forutsatt litt tvinning og ingen hårdusj. Det hender jeg tenker litt fordomsfulle tanker når jeg ser slike frisyrer, men er det ikke lov å fordømme frisyrer? –De har jo valgt den selv. Det kan jo være mulig å dyrke litt “weed” og andre godsaker inni den der sveisen. Fordelen er jo at man sparer penger på sjampo. 

Det er andre frisyrer jeg reagerer på. Hva er greia med parykk? Altså; jeg har ingen problem med å forstå at de som av ulike grunner ikke har hår, velger seg en fin parykk: kreftpasienter eller andre med hårtap. Det er ikke dem jeg mener. Kenyanerne velger å betale for en kuruke, som mamma kaller det, og deretter plassere den på den mest synlige plassen på menneskekroppen. For så å bytte ut kuruken med en feiekost uka etter, og deretter igjen velge en frisyre med inspirasjon fra Karius og Baktus. 

Nå ble jeg kanskje litt i overkant positiv her, men jeg vil fortsatt nevne en siste ting: Hvordan påvirker meter-lange, falske fletter evnen til å drive fysisk aktivitet? Du blir garantert sår i hodebunnen og ikke minst tyngre, møter mer luftmotstand, tyngdepunktet blir forskjøvet og balansen blir dårligere. 

Når det gjelder både tyngdepunkt og luftmotstand, så har vi kanskje ikke så mye vi skulle sagt. Motene skifter, og frisyrene er like mangfoldige her til lands. Men jeg skulle bare ønske at kenyanerne kunne forstå at det naturlige håret deres er så vakkert, så fyldig og så kult. Dronning Sonja besøkte mine besteforeldre da de bodde i Afrika, og under omvisningen ved sykehuset, spurte dronningen fint om hun kunne få klappe et barn på hodet. Medieoppbudet knipset panisk bilder, og Se og Hør skrev om den rørende stunden da dronningen velsignet det syke barnet. Jeg vet at Sonja selv betrodde min bestefar hvorfor hun ønsket klappe barnets hode. Hun hadde alltid lurt på hvordan slikt krøllete hår kjentes ut. Forresten var ikke barnet sykt; det var bare til rutinekontroll på helsestasjonen. 

 

Kontakt: info@globalskolen.no | Globalskolen tilbyr nettbasert opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn i utlandet. |