Personopplysninger

Sjangertrekk

Det personlige essayet kan både underholde og vekke ettertanke.

Å reflektere

I et essay kan du uttrykke dine egne refleksjoner og meninger om et tema. Slike tekster er ikke preget av for mange konklusjoner, men heller undring og spørsmål.  Essayisten bør være åpen for ulike synspunkter. Trekk gjerne inn sitater og saksopplysninger i essayet ditt.

Slik definerer læreplanen i norsk begrepet å reflektere:

Å reflektere er å undersøke og tenke gjennom ulike sider ved egne eller andres handlinger, holdninger og ideer. Vi kan også reflektere over et saksforhold, praktiske aktiviteter eller egen læring. Refleksjon innebærer å prøve ut egne tanker og holdninger for å utvikle bedre innsikt og forståelse.

«Krydder» og «den røde tråden»

I et essay kan du «krydre» teksten med historier og tanker som belyser temaet. Husk alltid å komme tilbake til hovedtemaet/hovedvegen når du gjør dette. Temaet er den «røde tråden» i essayet.

Essayet bør underholde og få mottakeren til å reflektere. Samtidig vil forfatteren få fram noe han eller hun er opptatt av.

Synsvinkel

Når du skriver et personlig essay, kan du bruke jeg-synsvinkel.

Språklige virkemidler

De gode formuleringene er en nødvendig del av essayet. Her finner du oversikt over en rekke språklige virkemidler. Se særlig sidene om humor, ironi og allusjoner.

Pass på at essayet ditt ikke blir flåsete!

 

Kontakt: info@globalskolen.no | Globalskolen tilbyr nettbasert opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn i utlandet. |