Personopplysninger

Fortelling

En fortelling kan være en kort eller lengre historie om noe som har skjedd, men mange fortellinger er fri diktning (fiksjon). Hensikten med slike tekster kan blant annet være å fortelle, underholde, fantasere, bevege og å påvirke.

Når du skriver en fortelling, kan du bruke fantasien din, og du har til og med lov til å lyve. Ja, for det er nettopp det du gjør når du skaper en historie som ikke har skjedd. På disse sidene kan du lære mer om hvordan du kan skrive interessante og gode fortellinger.

Konflikt eller prosjekt

I en fortelling er det som regel en konflikt eller et prosjekt som setter handlingen i gang.

Dette kan for eksempel være en skurk som prøver å rane til seg bestemors sparepenger, en luring som klarer å snappe opp et viktig passord, en skummel opplevelse i farefullt terreng, juks som blir avslørt av en våken lærer eller en debutkonsert på et instrument.

Spenning

Konflikten eller prosjektet i fortellingen skaper spenning som bygger seg opp mot en spenningstopp. 

Slutten

Etter vendepunktet har fortellingen en kort slutt der fortelleren viser hvordan situasjonen er etter at konflikten eller prosjektet er løst.

Et alternativ er å legge inn en åpen slutt der leseren må tolke hva som skjer videre.

Det som er viktigst

Fortelleren tar bare med det som er viktig i historien, for fortellingen skal være interessant å lese eller å lytte til.

Skjønnlitteratur

Skjønnlitteratur er fortellende dikting. På denne siden lærer du om sjangeren fortelling. Eventyr, fabler, vitser, sagn, noveller og romaner er andre typer fortellende diktning.

 

Kontakt: info@globalskolen.no | Globalskolen tilbyr nettbasert opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn i utlandet. |