Personopplysninger

Sagnet om Heddal stavkirke

Sagnet om Heddal stavkirke er et opphavssagn. Kirken ble bygd på første halvdel av 1200-tallet. I dette sagnet får vi høre hvordan kirken ble reist på tre dager.

Heddal stavkirkeDet var fem bønder i Heddal slo seg sammen om å bygge kirken. En dag traff én av dem, Raud Rygi, en ukjent mann som var villig til å bygge kirken, men bare om han fikk oppfylt én av tre ting; Raud Rygi måtte enten skaffe sol og måne ned fra himmelen, la sitt hjerteblod renne eller gjette navnet på den fremmede. Det siste mente Raud han skulle ha god tid til å greie, og så gikk han med på avtalen.

Men Raud fikk liten tid på seg til å løse gåten. Alt første natta var alle materialene på plass, den andre natta reiste spiret seg, og tredje dagen ville kirka stå ferdig. I redsel for livet gikk Raud over jordene og prøvde å komme på hva navnet til den fremmede var.

Da han var kommet i nærheten av Svintruberget (som man ser sør-øst for kirken), hørte han en vakker og sterk sang inne fra fjellet:

Byssan, byssan båne.
I morgo kjem Finn, far din
Med sol og måne
ell krestenmannshjarte
te moro og leikur fe’ båne.

Dermed var gåten løst. Byggmesteren var trollet Finn, og han bodde i Svintruberget. Slik berget Raud Rygi livet, og Heddal fikk sin kirke. Men Finn kunne ikke tåle klangen fra kirkeklokkene, og derfor flyttet han senere til fjellet Himingen. (Kilde: Wikipedia)

Heddal stavkirke
Foto
: Mette Lehmann

 

Kontakt: info@globalskolen.no | Globalskolen tilbyr nettbasert opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn i utlandet. |