Svartedauden (1349–1350) tok livet av de fleste innbyggerne i Hedalen i Valdres. I bygda er det en stavkirke fra 1163. Dette sagnet forteller hvordan kirka etter en tid ble gjenfunnet.
I lange tider hadde Hedalen ligget øde etter at svartedauden hadde herjet i dalen. Folk og fe var borte, og skogen vokste tett.
En dag kom to jegere vandrende gjennom skogen. De fikk øye på en fugl i en tretopp. Den ene spente buen og skjøt. Pila bommet på fuglen, men like etter hørte jegerne en vakker klang.
De ble forundret og gav seg til å følge lyden. Jegerne hadde ikke gått lenge før de kunne skimte ei gammel kirke mellom trærne. For å sikre seg mot at dette var trolldom, kastet den ene ildjernet sitt over kirketaket.
Der jernet falt ned, ligger det i dag en gård som har navnet Ildjarnstad. Jegerne åpnet døra til kirka og gikk inn.
Rett ved alteret så de en bjørn som lå og sov. Jegerne skjøt bjørnen og flådde skinnet av den.
Sagnet er sjangertransponert til hørespill av Arne Heimestøl. Line Kamilla Heimestøl er forteller, og jegerne spilles Geir Øverby og Edvin Fossholm.
Sant eller usant?
I Hedalen er det en stavkirke. I 1997 ble det tatt årringprøver på tømmeret kirka ble bygget av. Dermed kunne en med stor sikkerhet slå fast at kirke ble bygget rundt 1163 e.Kr.
I boka En pilegrim vender tilbake slår prost Anne Hilde Øigarden fast at bygda ikke ble folketom etter svartedauden. Hun forteller også at det finnes tilsvarende sagn om andre kirker, og at dette sagnet nok må tolkes som et vandresagn.
I kirka henger det imidlertid et bjørneskinn, og mange har lurt på hvor gammelt det er. I 2011 ble det tatt prøver av skinnet. Disse ble sendt til NTNU i Trondheim for radiologisk datering. Nå er det slått fast at dette skinnet er fra perioden 1270–1370 e.Kr.
– Kanskje skjøt jegeren en bjørn i kirken, kanskje utenfor kirken? Kanskje samtidig med svartedauden, kanskje 20 år etterpå, men kanskje ikke "lang tid" etterpå? sier Jahn Bøhre Jahnsen som har skrevet boka Bjørnen i kirken.
Vi kan i alle fall slå fast at nabogarden til kirka har stedsnavnet Ildjarnstad den dag i dag.
Hvordan ble hullet i skinnet til?
Det gamle skinnet er delt opp i flere biter