Personopplysninger

Digitale verktøy og ressurser

Det finnes mange verktøy og ressurser du kan bruke når du arbeider med skriveprosesser.

Digitale ferdigheter

Ny læreplan i norsk om digitale ferdigheter:

Digitale ferdigheter i norsk er å kunne finne, vurdere og bruke digitale kilder i arbeid med tekst. Det innebærer å bruke digitale ressurser kreativt til å skape sammensatte tekster og å utvikle kritisk og etisk bevissthet om det å framstille seg selv og andre digitalt.

Utviklingen av digitale ferdigheter i norsk går fra å lage enkle sammensatte tekster til å planlegge, utvikle og redigere sammensatte tekster basert på kunnskap om hvordan de forskjellige uttrykksformene virker sammen.

Utviklingen innebærer også å vise en stadig større grad av selvstendighet og dømmekraft i valg og bruk av digitale kilder.

Tekstbehandling

Fordi du skal utvikle teksten din gjennom flere skriverunder, er det en stor fordel å skrive den i et tekstbehandlingsprogram. Hvis du ikke har det, kan vi anbefale Open Office. Dette programmet er gratis og har stavekontroll på både bokmål og nynorsk.

Bokmålsordboka

Bokmålsordboka er en ressurs du kan ha stor nytte av. 

Lexin

LEXIN-ordbøkene er de første nettbaserte ordbøkene som er laget spesielt for minoritetsspråklige i Norge. Disse ordbøkene passer også godt for barnetrinnet.

Ordboka Nynorsk–Bokmål kan hjelpe deg med å oversette bokmålsord til nynorsk eller nynorskord til bokmål.

Norsksidene 

Norsksidene har ressurser innen blant annet grammatikk, rettskriving, tegnsetting, språk, skriving og sjangerlære. Sidene kan du bruke som innledning til skriveprosesser – og underveis i arbeidet.

Bilde av ikonet som viser hvordan vi kan kopiere en språklenkeGir du skriftlig respons med lenke til ei norskside, kopierer du språklenka på sida du vil gi nettadresse til.

Norsksidene er først og fremst beregnet på grunnskoleelever fra og med mellomtrinnet til og med ungdomstrinnet. Vi deler gjerne Norsksidene med Skole-Norge og andre som ønsker å benytte dem. Sidene finnes på både bokmål og nynorsk, og du trenger ikke innlogg.

Flere kommuner har godkjent Norsksidene som hjelpemiddel på eksamen.

Forsidebilde til Norsksidene med lenke til ressursen

 

Kontakt: info@globalskolen.no | Globalskolen tilbyr nettbasert opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn i utlandet. |