Personopplysninger

Førsteutkastet

I denne økta skriver du førsteutkast og deltar i en responsrunde.

I førsteutkastet legger du størst vekt på innhold, skrivehandlinger og sjangertrekk. Det er viktig å ha i mente hvem det er du skriver for, og hva som er formålet med teksten.

Følger det med en eksempeltekst og vurderingskriterier, er dette hjelpemidler du kan ha stor nytte av. Har du laget et tankekart, bruker du det til å få god struktur på teksten din.

Første responsrunde

En responsrunde kan inneholde selvrespons, elevrespons, lærerrespons og oppsummering av tilbakemeldingene du har fått. Skal en skriveprosess fungere godt, må alle som jobber sammen, gjøre arbeidet innen tidsfristene som er satt. 

Bilde av jente som gir respons på pc.
Å gi gode tilbakemeldinger er krevende. Det må du øve mye på!

Når du skriver responser, er oppgaven og vurderingskriteriene nyttige hjelpemidler. I den første responsrunden er det naturlig å legge størst vekt på sjangertrekk, skrivehandlinger, innhold (svar på oppgaven) og hvordan teksten kommuniserer i forhold til mottaker(e).

Det er svært viktig at du gir elevrespons som kan være til hjelp når medeleven skal arbeide videre med teksten sin, og du må selv kunne vente respons som hjelper deg med skriveprosjektet ditt. Husk at du må begrunne hva som er bra og hva som ikke er så bra! Det er kvalitet på prestasjoner du skal vurdere. Bruk vurderingskriteriene som hører med til oppgaven når du gir tilbakemelding.

Ta gjerne tak i godbiter (noe du liker godt) i teksten du kommenterer. Still også spørsmål til det du synes er uklart, og kom gjerne med forslag til forbedringer. Husk at du kan gi pekere til Norsksidene når du gir skriftlige tilbakemeldinger.

Oppgaver

  1. På disse siden bruker vi flere begreper som kan bety det samme – eller omtrent det samme. Hva betyr begrepene tilbakemelding, framovermelding, respons og vurdering for læring?
  1. Ola gir denne responsen på Karis førsteutkast:

    «Hei, Kari! Nå har jeg lest førsteutkastet ditt. Du er flink. Jeg likte teksten din svært godt! Det kommer nok flere til å gjøre også. Lykke til med det neste utkastet! Ola»

    Skriv din mening om denne tilbakemeldinga. Begrunn synspunktene dine.

 

Kontakt: info@globalskolen.no | Globalskolen tilbyr nettbasert opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn i utlandet. |