Personopplysninger

Tankereferat

Når du bruker fortellemåten tankereferat, gjengir du det én eller flere personer tenker og/eller føler. På denne måten kan du for eksempel få fram indre spenning i en historie.

Nedenfor finner du eksempel på et tankereferat. Her bruker vi ikke anførselstegn eller replikkstrek. Fortelleren er i dette tilfellet «flue på veggen» og kan til og med gjengi det Sverre tenker.

Best å tie?

Sverre hadde funnet ut at det var best å tie – i alle fall resten av timen. Tankene hans var et eneste kaos. Hva galt hadde han sagt? Hvorfor hadde Maria og Grete blitt så røde i toppen? Han kunne kjenne de drepende blikkene de sendte, og turte ikke snu seg.

De to jentene måtte ha misforstått ham. Det han hadde sagt om sjåføryrket, var da ikke vondt ment. Selvsagt kan jenter kjøre store kjøretøy like godt som gutter. Han hadde til og med lest at jenter er mindre utsatt for ulykker i trafikken enn unge menn.

Men så er jo gutter ofte sterkere enn jenter, da. Kanskje var det han sa om dette, Maria og Grete hadde blitt så sinna for?

Sverre gledet seg ikke til friminuttet som ventet. Kanskje var det på tide å legge seg paddeflat og be om unnskyldning. Så var det dette med å selv bli rød i toppen, da...

Oppgave 

Skriv et tankereferat fra en kveld Hanne kom seinere hjem enn det hun hadde avtalt med sine foresatte.

Kontakt: info@globalskolen.no | Globalskolen tilbyr nettbasert opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn i utlandet. |