Personopplysninger

Indirekte tale

Indirekte tale vil si å gjengi med egne ord noe som en annen sier eller har sagt.

Eksempler:

  • Synnøve fortalte at Søren sang surt.

  • Hun sa at hun kunne synge.

  • Synnøve spurte om hun kunne få prøve seg som solist i kammerkoret.

Å veksle mellom direkte og indirekte tale

Mange aviser bruker anførselstegn ved ordrett gjengivelse av utsagn, men replikkstrek når ordlyden er bearbeidet av journalisten.

Skriver du en nyhetsartikkel, kan du ofte veksle mellom blant annet handlingsreferat, direkte tale og indirekte tale.

Nedenfor ser du starten på en nyhetsartikkel etter et kommunestyremøte. Indirekte tale er merket med grønn skrift.

Vedtok skolenedlegging

Med knappest mulig flertall vedtok kommunestyret i Os sist onsdag å legge ned Fjørøy barneskole, som nå har 31 elever, fra høsten 2020.

Debatten var lang og hard. – Vedtar vi å legge ned skolen, vedtar vi samtidig avfolking av Fjørøy, advarte Line Sanden (SV) som la til at kommunestyret burde legge stor vekt på å lytte til hva elever og foresatte på øya hadde uttalt i egne brev til kommunestyret.

Vilde Nerli (Sentrumslista) sa seg enig i at skolenedlegging kunne føre til befolkningsnedgang på øya. – Det er to grunner til at vi likevel vil stemme for kommunedirektørens forslag til vedtak: For det første mener vi at skolen er for liten til at vi kan gi elevene et godt faglig og sosialt tilbud. For det andre har ikke kommunen nok penger til å opprettholde skoletilbudet lenger.

Nerlis innlegg førte til opphetet debatt. – Jeg finner det rett og slett merkelig at vi ikke skal ha råd til å gi barn- og unge i hele kommunen vår et likeverdig og godt skoletilbud, sa Peder Rød (H).

– Det er direkte ufint å påstå at elever på Fjørøy har et dårligere faglig og sosialt tilbud enn elever på andre skoler i kommunen, tordnet Harald Ås (Sp). Han viste til at mange små skoler i flere fylker gjør det svært bra på nasjonale prøver. Med alvorlig stemme minte han om at båtreise til fastlandet til tider kan være en farefull ferd.

Oppgaver 

  1. Fullfør nyhetsartikkelen ovenfor. Legg til byline, bilde, bildetekst og deloverskrifter. Se sjangerside om nyhetsartikler

  2. Lag en nyhetsartikkel der du intervjuer en gutt eller ei jente som har vært elev i Globalskolen. Legg vekt på å variere mellom fortellemåtene handlingsreferat, direkte tale og indirekte tale.
Kontakt: info@globalskolen.no | Globalskolen tilbyr nettbasert opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn i utlandet. |