Du kan få bruk for å skrive en søknad dersom du for eksempel skal søke om jobb, skole, hybel eller stipend. Formålet med slike tekster kan blant annet være å kommunisere, informere og å påvirke.
En søknad er et
formelt brev. På denne siden gir vi deg skriveråd som passer til flere typer søknader.
Søke som
representant for andre
Line Ulveseter er tillitsvalgt i 9. klasse, og på vegne av klassen sin søker hun om å få tilsendt gratis refleksvester.
Når du søker sommerjobb
En jobbsøknad kan ta utgangspunkt i en annonse. Les annonsen nøye før du skriver søknad og CV. Søknaden du skriver, må være et direkte svar på annonsen.
Nedenfor har vi laget en eksempelannonse. Vest-Aurdal kirkelige fellesråd søker etter ungdommer som kan være gaider i Vidalen stavkirke.
Søknaden
Når du søker på en jobb, er det viktig å få fram at du er den rette for oppgaven. En god, kortfattet søknad kan sammen med en ryddig CV gjøre at du får tilbud om jobb.
Før dette skjer, kan det hende du blir innkalt til intervju. Den som skal tilsette deg, kan også ta kontakt med den eller de du har oppgitt som referanse.
I søknaden bør du få fram hvilken utdanning og aktuell praksis du har. Uten å bli for skrytete kan du nevne motivasjon, kunnskap, erfaring og ferdigheter du har som kan passe til jobben.
Du bør utforme søknaden som et formelt brev, og husk at rettskriving, tegnsetting og språk også kan si litt om hvem du er.
CV
En CV (Curriculum Vitae som betyr en kort beskrivelse av eget livsløp) skal liste opp fakta om deg. Den skal fortelle hvem du er, hva slags utdanning du har, og hva du har gjort. Når du søker på en jobb, skal du sende med både søknad og CV.
Viktig å huske på
Referanser er personer som kan uttale seg om hvem du er. Dette skal ikke være nære venner, men for eksempel tidligere arbeidsgivere eller ledere i foreninger du har vært med i. Det er viktig å avtale med disse personene på forhånd, slik at de vet at noen kan komme til å kontakte dem.
Når du sender inn karakterutskrifter, vitnemål og attester, skal ikke dette være originaldokumenter, men stemplede kopier.
Åpne søknader
Husk at du også kan sende åpne jobbsøknader, selv om arbeidsgivere ikke har lyst ut noen ledige jobber. Det er gjort undersøkelser i Norge som viser at 60 % av alle jobber som blir besatt, aldri har vært lyst ut.