Personopplysninger

Dialekter og sosiolekter

En dialekt er et talemål med store fellestrekk innenfor et geografisk område.

Dialektene endrer seg

I Norge har vi svært mange dialekter. Når vi skriver tekster på bokmål eller nynorsk, må vi følge skriveregler. Talemålet har vi ikke slike regler for, og det kan vi i mange sammenhenger fritt bruke. Mange velger til og med å bruke dialekten sin når de skriver på sosiale medier.

Norge er et langstrakt land med mange fjorder og fjell. Folk som har mye kontakt med hverandre, får en felles språkutvikling. I vår tid har vi mer kontakt med hverandre enn før – for eksempel på grunn av reising, flytting og ulike medium. Det gjør at noen dialektforskjeller er mindre enn tidligere. Det ser ut til at vi får færre, men mer regionale dialekter.

Flere gamle ord går dessuten ut av bruk, og nye kommer til, ikke minst som følge av påvirkning fra andre språk. Det muntlige språket er hele tiden i utvikling.

– Talemålet er identitet. Hvem er du? Hvem ønsker du å være?

Inndeling

Grovt sett kan vi dele dialektene inn i østnorsk og vestnorsk. Disse gruppene kan vi igjen dele inn i undergruppene østlandsk, vestlandsk, nordnorsk og trøndersk

Sosiolekter

Sosiolekter er varianter av den samme dialekten innenfor et geografisk område. Sosiolekten blir blant annet påvirket av kjønn, alder, sosial status og yrke.

Runes dialektreise

Mer fagstoff

Øvinger

Øving 1 Øving 2 Øving 3
Øving 4 Øving 5  
Kontakt: info@globalskolen.no | Globalskolen tilbyr nettbasert opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn i utlandet. |